Haber: Sema VANLI
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Üniversite Kültürü kapsamında verdiği e-konferans ile gençler ile önemli bilgiler paylaştı.
Koronavirüs ile birlikte değişen dünyanın ve gençliğin buna bakış açısını ele alan Prof. Tarhan, virüs ile birlikte digital dünyanın hayatımızda bazı şeyleri hızlandırırken bazı şeyleri de yavaşlattığını dile getirdi. Özellikle bu dönemde eğitimlerini ve sosyalleşmelerini online olarak sürdüren gençlerin dış dünyaya karşı ruhsal olarak yabancılaşma riskinin olduğunu belirtti. Prof. Tarhan “Bu virüs Hedonizm, Narsizm, Yalnızlık ve Mutsuzluk sendromlarını ortaya çıkaracak ve bu etkiler 1-2 sene boyunca kişiler üzerinde seyredecek” diye belirtirken soyut ve somut bilgi arasındaki ilişkinin değiştiğini ve digital bir devrim çağına girildiğini belirtti. Aynı zamanda bu çağda dikkat edilmesi gerekenleri de şu sözlerle ifade etti. “Teknoloji ilerlerken insanlığında ilerlemesi gerekiyor. Aksi takdirde bir çok sorun ile karşılaşılacaktır. Örneğin; Einstein çok zeki ve akıllı bir insan olmasına rağmen duygusal zekasının düşük olmasından dolayı evliliğinde bir çok sorun yaşamıştır ve devam ettirememiştir. Günümüz teknolojisini kullanırken duygusal zekamızı da beslemeyi unutmamalıyız” Bu bağlamda Prof. Tarhan Pozitif Psikolojiye de dikkat çekerek 2013 yılından beri Üsküdar Üniversitesinde de verilmeye başlanan “Pozitif Psikoloji”, “Mutluluk” gibi derslerin dünya genelindeki bir çok üniversitede ders olarak verilmesinin öneminin altını çizdi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan kıtalar arası uçan kazları örnek göstererek nasıl bir uyum içinde uçtuklarını, her birinin bir görevi olduğunu ve bu görevlerini müthiş bir uyumda gerçekleştirdiklerini örnek vererek günümüzde de Digital ilerleme ile insan ilişkilerinin uyumlu bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek sözlerini bitirdi.