Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın liderlik ettiği Doç.Dr. Feride Zeynep Güder, Dr. Öğr. Üyesi Gül Esra Atalay ve Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan’ın değerli katılımları ile gerçekleştirilen online söyleşi 25 Mart, Çarşamba günü saat 14:00’te yapıldı.
Hem Pandemi hem Infodemi
Prof. Dr. Gül Esra Coşkun virüs ile birlikte bilgi kirliliğinin de yayıldığına dikkat çekerek Pandemi ile birlikte infodemi’nin de yani aşırı ve asılsız haberlerin oluştuğunu dolayısı ile aydınlanmada geriye doğru gidilme riskine dikkat çekti. Medyanın da infodemi’yi tetiklediğine dair düşüncelerini paylaştı. Coşkun ayrıca bilgilerin gerçek bir teyit süreci işlenmeden haber yapılmasına medyanın imkan sağladığına dikkat çekti. Buna örnek olarak Zülfü Livaneli’nin Covid 19 test sonucunun pozitif çıktığına dair haberin asılsız olduğunun anlaşılmasını gösterdi. Resmi kaynakların yeterince bilgi paylaşmamasından dolayı insanların medyanın da korku ve paniğe yol açan haberler yapabildiğine değindi.
Kaygı Duyarlılığın Sürdürülmesi için Gerekli
Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan ise medyanın panik havasından beslendiğini kabul ederken bir yandan da insanların kaygı duymasının duyarlılığın devam etmesi için gerekli olduğuna inandığını belirtti. Internet medyasından daha çok yararlandığını ve buna göre evdeki kişileri doğru şekilde bilgilendirip yönlendirebildiğini belirtti. Ercan, ayrıca virüs nedeni ile hastalanan ve yaşamını yitiren kişiler için toplumda kötü bir algının olduğu bu kişilerin sanki suçlu, utanılacak hatta idam edilmesi gereken insanlar olarak algılanmasına medyanın da olanak verildiğinin altını çizdi.
Kaynak Evdeki Gençler
Doç. Dr. Feride Zeynep Güder ise yaşlı insanların internete ulaşamadığından yeni gelişmelere sonradan vakıf olabildiklerini belirterek kaynaklarının evdeki gençler olduğunu belirtti. Güvensizlik ortamının yüksek olduğunu belirterek hakikatin algılanmasında sorunlar olduğunu belirtti.
İnsanlar Göz Göze Gelmekten Kaçınıyor
Prof. Dr. Nazife Güngör’ün de misafir olarak katıldığı söyleşide Güngör, evde kalan insanların virüs dışında bir gündem oluşturmaları gerektiğini belirtti. Medyanın duyarlılık oluştururken herkesi virüs uzmanı olarak ekranlara çıkarıp kafa karışıklığının yaratılmasının sakıncalı olduğunu belirtti. Ayrıca sosyolojik olarak gözlemlerine dayanarak insanların göz göze gelmekten bile virüs kapabileceğine inandığından bundan kaçındıklarına değindi. Önemli olanın sağlıklı bir duyarlılık oluşması olduğuna dikkat çekti.
Sema VANLI